gevallen-doek-zw

Debby sprak bij de opening de magische woorden: “we starten de laatste Cult Royale” waarna de Trashbangers het spits afbeten. Bezoekers verspreidden zich daarna door Schipluiden. Ze kropen naar binnen bij de kapper voor Lieuwe Roonder of schoven de schuur van Van Dijk binnen bij de Malcanisten. Dat terwijl Bregje Sanne Lacourt en Michel Ebben verdwaald waren en uit ’t Woudt gehaald moesten worden en ze iets verlaat aan hun optreden begonnen. Ze wisten deze verloren minuten gelukkig ruimschoots goed te maken. Jawel beste mensen, de laatste Cult Royale was officieel begonnen.

Hillbilly Hayride en Spaanse Vlieg maakten er al vroeg een feestje van bij Café Sport. Filosoof Bas Haring moest, net als tijdens de eerste Cult Royale, uitleggen dat hij écht niet uit de regio kwam in tegenstelling tot wat zijn achternaam deed vermoeden. In een stomend Notenschip speelde het jeugdorkest en in de huiskamer van Van Zuylen dronken De Wolven een kopje “hier-en-nu-thee” waarna het al snel minder gezellig werd bij de dames…

Asiel voor oude machines

Ook de lat bij de jeugdprogrammering lag dit jaar hoog. Poppentheater in het Raadhuis, toneel in de boerderij van Moerman, dansen met Linda in de Dorpshoeve en Djembé in de schuur van v/d Bosch. Waar het helemaal een feestje was, was bij Babok en hun machinale huisdieren. Kinderen waren dolenthousiast over deze wezens en wilden ze het liefst mee naar huis nemen.

Iedereen had tussen zes en acht een goede maaltijd achter de kiezen. Sommigen schoven met Prakkie Royale aan bij een Schipluidense kok, anderen aten bij Indigo of het Middelpunt. Medewerkers en artiesten aten traditiegetrouw stamppot bij de scouting. Een bodempje was gelegd voor het avondprogramma!

Varen naar verre oorden (tot de trambrug en terug)

Charl Delamarre raakte mensen met zijn Nederlandstalige lied in de dorpskerk en bij Indigo, het mondharmonica- en accordeonspel van Louisiana Men & Henk de Kat kreeg iedereen stil en de TV-tunes coverband kreeg juist met het orkest iedereen aan het zingen. De Trashbangers overtroffen hun eigen opening en lieten een flink staaltje ritmisch sloop- en beukwerk zien. De stand-up zat zoals altijd weer bommetje vol en Rapaille voerde de mensen mee op de varende huiskamer ‘Bateau Royale’ naar verre oorden met hun mooie verhalen en liedjes. Vert Obscur gaf nog één keer een prachtig optreden weg wat ze afsloten met, zoals ze het zelf noemden: een oorwurmpje, zo’n liedje wat maar niet uit je hoofd gaat: een opera-versie van Aladdin.

19 down, 3 to go. Nog drie locaties waren over en dat betekent dat het tijd werd voor de afsluiters van Cult Royale. Taliskerfour bij Indigo werd genoemd als hoogtepunt van velen en DJ Blue Flamingo en HoppaH sloten af bij de Dorpshoeve en het oude gemeentehuis.

Schipluiden bedankt

Dankjewel Schipluiden, voor tien mooie edities in je prachtige huiskamers. Dankjewel ondernemers voor jullie gastvrijheid en sponsoring, dankjewel medewerkers voor jullie inzet en gezelligheid. Maar vooral dankjewel bezoekers voor jullie tomeloze enthousiasme, voor het welkome gevoel wat jullie alle artiesten steeds weer gaven, en vooral voor jullie open blik om nieuwe dingen te zien en te horen die wij voor jullie met zorg uitkozen.

Organisatie Cult Royale

(Debby Haring, Niels de Vries, Ton Keijzer, Ellen van Adrichem, Ada Eijkelenboom, Anja Ris, Hans van de Putte, Henk Schreuter, Ingrid de Groot, Willemieke Frank)