Waar Cult Royale in 2006 begon met zestien acts op elf locaties, groeide het in negen jaar uit tot een huiskamerfestival van proportie. Afgelopen editie, januari 2014, waren er meer dan honderd optredens te bezoeken op vierentwintig locaties verspreid door de dorpskern van Schipluiden. Op 23 en 24 januari 2015 is de tiende editie van Cult Royale. En de laatste, zoals de organisatie met waterige oogjes bekend maakt.

Cultuur bij de mensen thuis brengen. Dat is altijd het doel geweest van Cult Royale. Mensen meenemen buiten hun normale belevingswereld en verrassen met bijzondere muzikale acts, theatervoorstellingen, cabaret, poëzie, en beeldende kunst. In de beginjaren vooral lokaal talent, later professionele acts uit het hele land en afgelopen editie stonden zelfs internationale namen op het programma.

Om te blijven verrassen kwamen de cultuur-enthousiastelingen achter dit festival steeds weer met iets nieuws. Zo deed in 2009 ‘Prakkie Royale’ zijn intrede waarbij mensen rond etenstijd kunnen aanschuiven bij gastvrije Schipluidenaren om de pauze tussen het middag- en avondprogramma te overbruggen. Er werden man-bijt-hond-achtige filmpjes gemaakt, markante dorpsbewoners werden in de schijnwerpers gezet, een kookboek zwierf maandenlang van kok naar kok en we zagen zelfs rijdende festivallocaties met dichters of singersongwriters onder de noemer ‘Taxi Royale’.

Stoppen op het hoogtepunt

Elk jaar waren de huiskamers van het steeds uitverkochte Cult Royale afgeladen. De organisatie wil niet meer dan 600 kaarten verkopen, anders worden de huiskamers te vol of verdwijnt het intieme karakter van het festival. Wanneer is een festival als Cult Royale klaar met groeien? Wanneer is vernieuwen niet meer mogelijk? Moet je zo’n succesvol evenement tot in de eeuwigheid voortzetten of is het een keer tijd om te stoppen? En zo ja, wanneer dan? Nu. Zo besloot de organisatie afgelopen winter na weer een succesvolle editie van Cult Royale. Nu is het tijd om te stoppen, want je moet stoppen op het hoogtepunt.

Cult Royale 2015

Maar voordat het zover is zal Cult Royale nog één keer plaatsvinden. De tiende en laatste editie wordt een speciale. Knallend eruit gaan, is het motto op 23 en 24 januari 2015. Op de website (www.cultroyale.nl) is alle informatie te vinden over het festival. Ook op de www.facebook.com/cultroyale en www.twitter.com/cultroyale houdt de organisatie haar volgers op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de aanloop naar Cult Royale 2015.